2014. október 29., szerda

A füredi képviselő testület semmibe veszi Tiszaörvényt?

Vajon addig tartanak új jelölőgyűléseket, míg végre csak egyoldalú vélemények maradnak?


Részönkormányzati jelölő gyűléseket tartottak október 27-28-án Kócsújfalun illetve Tiszaörvényen. A jelöltekről október 29-én döntött a képviselő testület.

Mint ismert a Tiszafüred részét képező Kócsújfalu illetve az 1966-ban, erőszakkal beolvasztott (Tisza)örvény önálló identitással rendelkező településrészként részönkormányzatot szervezhet. Jogai korlátozottak, az őt érintő kérdésekben véleményezhet, de vétójoga nincs. Vezetője a választókerület képviselője. Négy tagját jelölő gyűlésen választják ki, majd a tiszafüredi képviselő testület fogadhatja el minősített többséggel.

Sokan voltak Örvényen!


Annak ellenére, hogy alig két nappal az esemény előtt derült ki, meglehetősen sokan voltak a tiszaörvényi jelölőgyűlésen. Több, mint harmincan foglaltak helyet a faluházban. A képviselő úr szűkszavú megnyitója után, azonnal jelölteket kért. Eltérve a várt menetrendtől lakossági nyomásnak engedve végül lehetősége volt a megjelenteknek elmondani nézeteiket, ötleteiket, felvetéseiket, problémájukat.

Az olykor meglehetősen parázs viták mellett kérdések is felmerültek, melyre Bíró Mihály képviselő úr helyett nagyobb részt az időközben megérkezett tiszafüredi polgármestertől kaptak a kérdezők, leginkább általánosságban megfogalmazott, kitérő válaszokat, ígéreteket.

Tiszaörvény a lehetőségek faluja, ahol összetartanak az emberek!


Minden megszólaló lakos hangsúlyozta, hogy Tiszaörvény a lehetőségek faluja, és falun belüli összetartással ezek a lehetőségek valósággá válhatnak. Többen méltatták a képviselő úr elmúlt ciklusokban elvégzett, valóban dicséretet érdemlő munkáját. Felmerült ugyanakkor, hogy nagyon kevesen mentek szavazni az önkormányzati választáson, és az egyik szavazókörben több szavazólapot találtak az urnában, mint ahányan a szavazáson megjelentek.

Megfigyelhető, hogy egyre többen szeretnének segíteni abban, hogy Tiszaörvény igazságosan részesüljön ne csak a kiadásokból, hanem a bevételekből is. Növekszik a civil aktivitás, miközben a pártpolitika egyre kevesebb embert foglalkoztat.

Eddig példátlanul, nyolc embert jelöltek


Első körben eddig példátlan módon, nyolc jelöltet állított Tiszaörvény. A jegyző úr azt javasolta, hogy helyben dőljön el, ki lesz a négy jelölt, ne a képviselő testület döntsön az általuk valószínűleg nem is ismert jelöltekről.

Mi alapján dönt a jelöltekről a tiszafüredi képviselő testület?


Tiszafüred polgármestere sokat sejtetően arra buzdította az embereket, hogy olyan jelöltek mellett tegyék le voksukat, akik egy irányba mennek. A burkolt agitációt többen megjegyzésekkel illették, kifogásolva, hogy véleménykülönbség nélkül csorbul a falu érdeke.  Sőt, mi szükség van akkor egyáltalán részönkormányzatra, ha nem lehet különvéleményt megfogalmazni. Egy megszólaló nyílt kérdést intézett Tiszafüred polgármestere felé: Mi alapján fognak dönteni a jelöltekről, mikor azoknak lehetőségük sincs megismertetni magukat a tiszafüredi képviselőkkel? (A jelölő gyűlésen mindössze a tiszafüredi testület három tagja vett részt a tizenegyből) A kérdés megválaszolatlan maradt.

Az elhúzódó, majd szavazategyenlőség miatt ismételt szavazáson végül négy jelölt maradt: Krauszné Csesznok Krisztina, Vigh Zoltán, Magyar Lajos, Dr. Szaszkó János.

Talán, mert saját véleménnyel bírnak, nem kaptak támogatást


Az október 29-én megtartott testületi ülésen a bizottságok elosztása után bocsájtották szavazásra a részönkormányzatok tagságát. Az egyik jelölt kérésére zárt ülést rendeltek el.

A kócsújfalui jelölteket egyhangúlag megszavazták.

Tiszaörvény tekintetében viszont csak egy jelölt: Vigh Zoltán kapott megfelelő támogatást.

2014. november 5, 17:00- ra új jelölő gyűlést írtak ki Tiszaörvényre, melynek helye: Faluház



Felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egy részönkormányzat munkája, ha mindössze véleményezési joga van, de nem vétózhatja meg a számára nyilvánvalóan hátrányt okozó döntéseket?

Mikor dönthet végre egy kócsi, vagy tiszaörvényi, hogy ki képviselje az érdekeit a részönkormányzatban?

Miért Füreden döntik ezt el, olyanok, akik a jelölteknek maximum a haja színét ismerik?

A részönkormányzat intézménye jelen formájában már megválasztásakor komolytalan, munkájában súlytalan, nem elégséges egy falu valós érdekvédelmére.

Lehetséges lenne, hogy amíg Tiszaörvénynek nem lesz saját önkormányzata, addig előfordulhat, hogy csak a kiadásokból jut arányosan, a bevételekből nem?

Lehetséges, hogy napi rendszerré válik, hogy a füredi képviselő testület semmibe veszi Tiszaörvényt?



1 megjegyzés:

  1. Szerintem a legjobb megoldás az lenne ha valahogy le tudnánk válni füredről és végre saját kezébe venné a sorsát a mi szeretett kis falunk.

    VálaszTörlés