2014. október 16., csütörtök

Tiszaörvényi lehetőségeink - a "Homokos"

Tiszaörvény jelenleg a lehetőségek faluja!

A Tisza-kanyar és a Morotva menti kikötők szépen fejlődnek, viszont a gáttól akár csak néhány méterre eltávolodva, a függő csatorna alatt mocsár terül el, kicsit odébb az egykori Árpád-kori Erwen templomdombja körül bárki beláthatja, akad itt bőven tennivaló.

Cikksorozatunkkal szeretnénk végigjárni azokat a településrészeket, melyek leginkább igénylik a figyelmet. Rávilágítani, hogy mindez csak egy állapot, amit ha akarunk, közös munkával könnyedén megváltoztathatunk.

A "Homokos"


Engedjék meg, hogy elfogult legyek és a Rózsadomb utca végén elterülő, a Béke úti telkek és a Tiszafüredi öntöző főcsatorna által határolt mintegy három hektáros területtel kezdjünk. Igen, ez a majdnem négyzet alakú terület közel harmincezer négyzetméter!

Se nem liget, se nem erdő...
Ma elhanyagolt, ligetes, vegyes fás társulás. A kuszaságban megtalálhatók itt a nyár és nyírfélék,a hárs, az akác, a vadszilva, de még elvétve egy-egy almafa is. Sarjadó magoncaik garmadával ülnek a fák tövében. Rendszerint magasra nő a gaz, a szélső területeken áthatolhatatlan a több ezer négyzetméteren élő tüskés bokorrengeteg. A zöld felületek túltagoltak, a keresztül vezető utak esőben és szárazon is nehezen járhatók, sarasak, gödrösek.


Megtalálható itt idemerészkedő róka, mezei pocok, de költőhelye többek között az egyik legszínesebb védett madarunknak a gyurgyalagnak. 

Három irányból közelíthetjük meg:

- Északnyugat felől egy földes út ágazik le az aszfaltozott Béke utcáról, majd temérdek gödrön át jutunk a liget szívébe.


Több ezer négyzetmétert borít áthatolhatatlan tüskés bozót
- Nincs ekkora kontraszt, ha a mi kedves Rózsadomb utcánk felől érkezünk a délnyugati kapuhoz, mivel ugyanolyan kátyúk tarkítják az utcát, mint magát a "Homokost". (Az utak állapota adta lehetőségekről egy későbbi cikkben részletesen beszámolunk.)
A Rózsadomb utca felőli bejárat

Ugyanez a Homokos felől nézve
- A Széklaposi és Szőlő utca sarka felől a csatorna hídján jutunk a keleti kapuhoz. A híd romos, korlátja életveszélyes, a fel és levezető szakaszok az egyszerűbb kerékpárokat és a középmagas tengelyű autókat is próbára teszik.
A híd korlátja már csak az egyik oldalon tart, kérdés meddig

Mit nem adna egy-egy település, ha csak 1000 négyzetméter zöld felülete lenne, nekünk pedig van mindjárt 30.000 négyzetméter közkincs... Ki mit csinálna vele?

- Minden megszületendő tiszaörvényi gyermeknek ültethetnénk itt fát.

- Rendezett parkként, "Meseerdőként" nagyobb szabadtéri rendezvények színhelye lehetne.

- Gyarapíthatná a falu jövedelmét, ha a nyirkos, napos, párával telített termőhelyeket kedvelő mogyorót  telepítenénk. Hozama akár 200kg héj nélküli termés is lehet hektáronként, s bár a termőre fordulás időt vesz igénybe 3500-4500 Ft/ kg ár mellett közel 2,5 millió Ft bevételt termelhetne, viszonylag kevés munka ráfordítással, évente. 

- Virágzó erdőkert is létrehozható, mely a fenti célokat akár együtt is teljesítheti. Martin Crawford leírja Erdőkert építés (Creating a forest garden) című könyvében a metódus lényegét. Olyan fiatal, ligetes erdőben több szinten növekvő lágyszárúakból, cserjékből és fákból álló rendszer, ahol alig kell ásni, gazolni, vagy permetezni. Igazi paradicsomi állapot, melyben a gondosan kiválogatott fajok egymásra hatása biztosítja a folyamatos termőképességet.

Csodálatos lehetőség! Nyilvánvalóan mindenkinek megvan a saját ötlete, a saját elképzelése.

Nemrégiben hirdette meg a MOL a Zöldövezet program pályázatot.  Többek között közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, rehabilitációjára az ország egész területén. A program célja, hogy a közösségeket már a tervezés szakaszában összehozza. Kitér arra, hogy már a tervezés előtt meg kell ismerni a helyi közösség tagjainak elvárásait, elképzeléseit, hiszen ők lesznek a tér későbbi használói.

A pályázat kétfordulós: az ötletpályázat beadási határideje: október 31.

Milyen szerencsés helyzet ez, mikor egy lehetőségre megoldás kínálkozik. Amennyiben az önkormányzat is támogatja az ötletet ( és miért ne támogatná) már csak ötlet kell és dolgos kezek, és egy lehetőséget máris kipipálhatunk. 

Az idő szűke miatt, akit érdekel mi lesz a "Homokos" sorsa, beszélgessünk róla, például október 24-én a Palacsinta Napon. 

dr. Szaszkó János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése