2014. október 20., hétfő

Öngyilkos avarégetés

Őszi-tavaszi nemzeti sportunk az öngyilkos AVARÉGETÉS:

1995 évi LIII tv lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy szabályozzák az avarégetést.... Ahol ilyen nincs, ott TILOS!.
21/2001 kormányrendelet további rendelkezéseket tartalmaz, az avar és kerti hulladékégetés hatósági ellenőrzésével és bírságolásával kapcsolatban. Magánszemélyek 100.000 Ft, vállalkozások esetén 500.000 Ft lehet a fizetendő összeg. Kanadában ez akár 35 millió forintnak megfelelő kanadai dollár is lehet....
Tiszafüred helyi rendelete alig korlátozza az avarégetést...hétköznapokon február 15. és december 15. között mindenki kedvére égethet...
DE tudjuk-e, hogy 100 kg zöld hulladék elégetésével 5-7 kg szén-monoxidot, 3,5-4,9 kg PM10 (10 mikrométer alatti) részecskét, 1,5-2 kg egyéb szénhidrogént..illetve néhány gramm nitrogén oxidot, metil-etil-ketont, etil-benzolt, sztirént, fenolt, dibenzo-furánt, benz-a-pirént juttatunk a levegőbe? Amit utána mindannyian beszívunk.
Magyarországon évente 15.865 ember hal meg idő előtt...ezek az emberek átlagosan 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná őket a részecske-szennyezés. Minden évben 16.000.000 napon keresztül betegeskedünk a PM10 miatt.
Talán, amíg nem családtag, vagy akár saját magunk vagyunk érintettek az ügyben, nem is foglalkozunk a dologgal...pedig érdemes lenne.
Megoldás a komposztálás, mivel valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A dolog központilag szervezett  és kevésbé környezetbarát módja a "zöldjárat", mely az ilyesféle hulladékot elszállítja. 
Ha viszont van 1-2 négyzetméter szabad földterület egy árnyékos pontján a teleknek, oda halmozva minden korábban elégetésre szánt zöldet, ágat, avart, már rá is leltünk a megoldás felé vezető útra. 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz ide kattintva!
-drszaszko-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése