2014. december 9., kedd

Tiszafüredi alpolgármester: "Nincsenek még tervek, Nincs hatástanulmány. Nem tudom, hogy lesz-e tó vagy sem"

2014.12.09-ét írunk. Tiszaörvény/Kócsújfalu részönkormányzati ülés volt ma. Erről szól a mai bejegyzés. Részben.


Előzmény: A reggel megint telefoncsörgéssel indult, ismét munkagépek dolgoznak a 0471. hrsz. alatt. Az előzetes információ szerint vizet szivattyúznak a még pénteken (12.05-én) kanalas markológéppel kialakított tóból, egyenesen a Tiszafüredi Öntöző Főcsatornába.

Előzmény: 12.05. Délelőtt 10:00: Információ szerint kanalas munkagép végez talajmunkát a Tiszafüred 0471 hrsz. láp megjelölésű és a Tvt 23§ szerinti meghatározásnak megfelelő területen. Mivel a lápok "ex lege" védett területek, így ott ilyesfajta munkagépet és főként ilyesfajta munkavégzést látni nem volt öröm.





Az idevágó természetvédelmi törvény adott részlete:

Láp: Meghatározás: A láp olyan földterület, amely tartósan vagy időszakosan víz hatásának kitett, illetőleg amelynek talaja időszakosan vízzel telített, és amelynek jelentős részén lápi életközösség, illetve lápi élő szervezetek találhatók, vagy talaját változó kifejlődésű tőzegtartalom, illetve tőzegképződési folyamatok jellemzik (Tvt. 23§).
 http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2771#lap

Az önkormányzati képviselő urat a helyzetről tájékoztattuk. Kb. 11:37-kor a képviselő úr jelezte, hogy segít a helyzet megoldásában. Néhány perccel később írásban tájékoztatott, hogy ő úgy tudja engedéllyel végeznek ott földmunkát. Arra nem tért ki, hogy milyen engedéllyel végeznek ott bármit és milyen céllal. Ennyiben kimerült a segítség. A munkagép vígan ásott egész nap.

Interjút készítettünk a markolókezelővel is, elmondása szerint gyógyszergyárnak készíti elő a terepet. Jelenleg egy tavat alakít ki, tűzivíz tározót, a vizet előbb átemelik a betoncsatornába. Később egy szivattyútelep ugyanezt teszi majd, ha bizonyos szint fölé kerül a tó vízszintje. A nem füredi fiatalember elmondása szerint az Egis ??? gyógyszergyár telepítene ide gyártó egységet, ahogy ő fogalmazott "büdös gyárat". A dologban az az érdekes, hogy eddig mindössze a MEDICOR neve merült fel, mint lehetséges idetelepülő gyártó. Lehetséges, hogy mindössze egy félreértésről van szó.

2014.12.07-én levelet írtam a  Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek:
....
Tiszafüred- Tiszaörvény határában lévő 0471 hrsz. területtel kapcsolatban szeretnék bejelentést tenni, illetve a beavatkozási lehetőségekről érdeklődni.
A terület földhivatali nyilvántartás szerint is "mocsár", évszázadokra visszamenőleg elérhető térképek tanulsága szerint mindenkor vízjárta terület, mely a szomszédos területek esővizét is összegyűjti. Megfelel a Tvt 23§ szerinti láp meghatározásnak.

Ezen a területen tervezett ipari terület a láp élővilágát várhatóan elpusztítja, mivel azt feltölteni szándékozza az önkormányzat. Lakossági kérdésünkre, mely szerint történtek-e előzetes hatástanulmányok, azt a választ kaptuk, hogy nem, mivel azt a terület átminősítésével egy időben szeretnék megtenni.

Az elmúlt napokban 2014.12.05-én lánctalpas kanalas munkagép végzett jelentős mértékű talajmunkát a területen, mely a kialakult természeti rendszerben már jelenleg is súlyos kárt okozott.

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy milyen módon lehetne garantálni az érintett lápterület védettségét, illetve mi módon lehet a feltöltést megakadályozni.

A szóban forgó területről az első és második katonai felméréskor készült térképet, egy földhivatali térképmásolatot, illetve a talajmunkáról készült képeket mellékelek.
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm:
....

A válaszra várva kaptam a mai hívást, hogy megkezdték a szivattyúzást. A helyszínre érkezéskor a következő kép fogadott:






Megkérdeztem a munkagép kezelőjét:

- Mit végez éppen?
- Átszivattyúzzuk a vizet a csatornába.
- Kinek a megbízásából végzi ezt a tevékenységet?
- Nagy József úr és Bajor Imre.
- Miért szivattyúznak?
- Fel fogják tölteni a területet.
- Mit mondtak Önnek honnan került ide ez a víz?
- A csatorna rossz állapotban van, azt mondták abból szivárog.
- Tudja Ön, hogy ez egy természetes vízgyűjtő terület és már a 200 évvel ezelőtti térképeken is lápnak volt jelölve?
- Nem tudtam.
- Tudja Ön, hogy ez a terület a Természetvédelmi törvény értelmében lápnak minősül, ami pedig "ex lege" védettséget jelent?
- Nem tudtam. engem csak ide kiküldtek, hogy szivattyúzzam ki a vizet.
- Van erre engedélyük?
- Biztos.
- Meg tudja mutatni?
- Nálam nincs.

A Természetvédelmi Felügyelet nem vette fel a telefont. 

Ezután felhívtam a Polgármesteri Hivatalt, de a Jegyzővel sajnos nem tudtam beszélni, mivel bizottsági ülések folytak. Ekkor javasolták, hogy várjak fél 2-ig akkor lesznek szünetek. Érdeklődtem, hogy mikor lesz a Tiszaörvényi részönkormányzati ülés. Akkor azt mondták 16:00-tól. Majd 13:34-kor telefonáltak, hogy remélik nem későn szólnak, mert valójában 14:00-kor kezdődik. Megnyugtattam őket, hogy semmi gond

Még 12:45-kor újra hívtam a Természetvédelmi Felügyeletet, ahol elmondták, hogy már érkeztették a levelem és megindult az ügy vizsgálata. Jeleztem, hogy továbbra sem kaptunk tájékoztatást, illetve további tevékenység indult. Kérték, hogy annak dokumentációját is juttassam el hozzájuk és gyorsított eljárásban vizsgálják az ügyet.

....
2014. 12.09. 12:45-kor történt telefonbeszélgetésünkre hivatkozva további információt szeretnék Önökkel megosztani a Tiszafüred- Tiszaörvény határában lévő 0471 hrsz. területtel kapcsolatban. Korábbi levelemben részleteztem a terület vízzel borítottságát, illetve csatoltam a több száz éves térképeket, bizonyítékként, hogy ott mindenkor mocsár/láp terült el.
Mai nappal az érintett területről a láp/mocsár vizét megkezdték átemelni a szomszédos Tiszafüredi öntöző Főcsatornába (régebbi nevén Horthy csatorna)
Mivel a munkálatok nagyon gyorsan haladnak, kérem az ügy minél előbbi tárgyalását és a szükséges intézkedések megtételét.

A kint dolgozó munkástól vannak információim kik utasították a cselekményre. Szükség esetén ezt megosztom Önökkel.
A friss helyzetről készült fotókat csatoltam.

Köszönettel:
....

Az ülésen előbb néhány perces buszmenetrend módosításról esett szó, majd a 2015-ös költségvetés tervezet volt a téma,mely során előkerült az iparterület fejlesztés témaköre. 

Az iparterülettel kapcsolatban Spisák György ismét feltette a kérdést, hogy ki adott engedélyt a földmunkavégzésre. Virág Tibor válaszában azt mondta, hogy valószínűleg a tulajdonosi jogok gyakorlója, tehát a polgármester, de ő nem a polgármester, tehát nem tudhatja. 

Ugyancsak felmerült, hogy ma ismét munkálatok folynak, a láp vizét szivattyúzzák az öntözőcsatornába. Erre Bíró Mihály azt mondta, hogy ő szerinte nincs ilyesmi és nem is tud semmiféle szivattyúzásról. Ekkor tettem elé a ma reggel készült fényképeket, amit ő a földre lökött, anélkül, hogy megnézte volna...


Felszólalt Balla Sándorné korábbi részönkormányzati tag is, hosszabb kérdésére kitérő válaszokat kapott. 

Ezért újra kérdezett és röviden: 
- LESZ OTT TÓ ? vagy nem lesz?
Ekkor szólalt meg Gulyás Kálmán részönkormányzati tag:
Na ezt szeretném én is tudni!
Virág Tibor a következő választ adta: 
Nincsenek még tervek. Nincs hatástanulmány. Nem tudom, hogy lesz-e ott tó vagy sem. a befektetők egy része szeretné, ha lenne ott tó, más részük mást szeretne.

Ezután a témát bezárták. A következőkben Bíró Mihály beszélt arról, hogy tervben van Tiszaörvényen tartandó részönkormányzati ülés, de csak akkor! és ezt kétszer is megismételte:

Ha a hangerő lecsillapodik, akkor lesz csak széleskörű


Hogy ez alatt mit értett, mindenkinek a fantáziájára bízom.

Kérdésként felmerül, hogy egy választókerület képviselője miért nem tud arról, hogy ilyen mérvű munkálatok folynak? Miért nem tudja, ki adott rá engedélyt, miért nem tájékozódik? Miért nem tájékoztat? És talán a legfontosabb kérdés, miért söpri le az asztalról a cselekményről készült fotókat? Azt az érzést kelti az íróban.. és gondolom sok olvasóban is az ilyesfajta viselkedés, hogy nem az a baj, hogy probléma van.. hanem hogy beszélnek róla. 

A szünetben meghívtam az I. vk. képviselőjét Bíró Mihályt és az egész részönkormányzatot, hogy vegyenek részt vasárnap 17:00 kor, Tiszaörvényen, a falu betleheménél tartandó eseményen, ahol közösen meggyújtjuk a falu adventi koszorújának harmadik gyertyáját.

-folytatjuk-
-drszaszko-

Amennyiben nem szeretne lemaradni a Tiszaörvényt érintő hírekről csatlakozzon Facebook csoportunkhoz ide kattintva!

3 megjegyzés:

  1. Hogy ott vegyészeti és gyógyszertári beruházás nem lesz az egészen biztos! Annak szigorú törvényi feltételei vannak! :)
    Ez így mellébeszélés! És valójában ezért "büdös" az egész "magyarázkodás"! :)

    VálaszTörlés
  2. Országosan is ugyanez megy, ez az amikor a farok csóválja a kutyát. Csak halkan kérdezem, nem ez a jelenlegi munkát elrendelő személy volt az aki alig egy fél éve szakhatósági engedély nélkül vágott és adott közétkeztetésre fertőzött marha húst? Ha igen, akkor igen nagy a baj ezen a településen... Vagy annyira erős a hátszél, hogy egyesekre a legalapvetőbb törvények sem vonatkoznak? Ha én mezei állampolgár tennék ilyet, azonnali főbelövésre lennék ítélve önkezűleg...ő miért nem?

    VálaszTörlés
  3. Talán elefántbőrbe bújtatták? :)

    VálaszTörlés