2014. december 2., kedd

Hármas gyilkosság a Tiszaörvényi temetőben...

Kedves olvasók!


Növekvő aggodalmak a fakitermelés miatt


Az elmúlt napokban sokfelé lehetett hallani a láncfűrész zaját a faluban, s az emberek aggódni kezdtek a közeli tölgyerdők épsége miatt. Lehetett itt tarvágásról és lehetett arról is hallani, hogy mindössze a korhadt fákat vágják. Ezért hétfőn felkerekedtünk és készítettünk egy fotósorozatot az érintett területről.


Tarvágás vagy korhadt fák kivágása?


Minden erdőben voltam, ami Tiszaörvény falu területén Tiszafüred felé esik. Teljes tarvágás tölgyesben sehol sincs. Van viszont sok-sok belevágás, mind egészséges fa volt, egyetlen betegségre utaló korhadt tönköt sem találtam, ez az összes meglévő tölgyesben jellemző volt.  A Vadliba utca mellett, a Tiszai kertsoron és az "Alugyár" - ral szemben illetve a vasút-italdiszkont melletti részben is. Legalább 30-60 fa hiányzott területenként, ami összesen akár, de inkább legalább 150-200 egészséges tölgy kivágást jelenti. A tönkök egy részére vissza volt húzva a lomb, így nem mindet lehetett felfedezni azonnal. 

A Vadliba utca melletti sarkot nem úszták meg az óriások

Teljesen egészséges fák estek áldozatul

Sorban hiányzó fák

Jól látható, hogy korhadásnak nyoma sincs...

Területenként legalább 60-70 fa hiányozhat

A tölgyesekből a Vadliba utca mentén vágtak ki a legtöbbet


Az akáccserjéseket viszont kiirtották


Tarvágás (teljes cserjeszint irtás) érte viszont a diszkont mögötti akáccserjést, a Morotva utca Papszékére/széklaposra futó akáccserjését... 

Az italdiszkont mögötti akácos megmaradt tuskói

Bizony ez is az italdiszkont, itt a tölgyesbe vágtak bele


A Morotva út és a Béke út végi lakók is búcsúzhatnak a tavaszi akácillattól...

A bejárásommal egy időben a tiszafüredi önkormányzat kisbusza is a helyszínen tartózkodott, bár kiszállni nem láttam belőle a benne utazókat..

Hogy miért fontosak az élő fák környezetünkben?


Nem szeretnék senkit untatni, de ezen fák lombtömege termeli meg azt az éltető oxigént, amit minden nap belélegzünk, ezen fák lombtömege nyeli el a széndioxidot, amit fosszilis tüzelő anyagok elégetésével termelünk, kilélegzünk...De ezen kívül hűtik a levegőt..élőhelyet nyújtanak stb.

Akit komolyabban érdekel a téma: Globális felmelegedés okai - wikipédia

Hármas gyilkosság a Tiszaörvényi Temetőben


Ami igazán durva, az viszont itt van az orrunk előtt, de eddig nem is vettem észre... derékban!!! kivágott három teljesen egészséges akác a temető oldalában... 

Bevallom sírhatnékom támadt mikor ezt a barbár pusztítást megláttam

A szakszerűtlen kitermelés sírokat rongált meg

Vajon, aki ezt derékban kivágta..tisztában van vele, hogy ez termelte neki az éltető levegő alkotót...???

Vajon mit vétett ez a teljesen egészséges fa?

Derékban? ...

A Tiszaörvényi Temetőben történt barbár favágás miatt megkérdeztük Bíró Mihály képviselőt, aki jelen volt a favágásnál:

Írásban feltett kérdésünkre írásban válaszolt: "a Non-profit kft. jelöltteki egyházi engedéllyel."
Említettük neki, hogy bizonyos törzsátmérő felett nem elegendő a tulajdonos engedélye, hanem jegyzői engedély szükséges, további információért az Atyához irányított.

Terveink szerint csütörtökön megkeressük Őt is, bár abban biztosak vagyunk, hogy nem ilyesfajta "favágásra" adott engedélyt, ahol sírokat rongáltak meg és telefonpóznát törtek ki... miközben derékban vágták el a fákat.

A jövőre nézve bölcs döntés a fatelepítés


A jövőre nézve előremutató kezdeményezéssel lehetne megalapozni a szociális faadomány kérdést, amennyiben az önkormányzati területeken nagy mennyiségű fatelepítés kezdődne.

A tiszafüredi önkormányzat által feltölteni tervezett széklapos/papszéke december 1-én...Víztűrő fafajták telepítése a mocsár köré nem ésszerűbb lenne, mint építkezni a mocsárra?


Felajánljuk, hogy ültetünk a Temetőből kivágott három kifejlett akác helyett 10 fiatal magoncot, hogy bár csak bő húsz év múlva, de pótolhassák halott atyáik szerepét.


-drszaszko-

Amennyiben nem szeretne lemaradni a Tiszaörvényt érintő hírekről csatlakozzon Facebook csoportunkhoz ide kattintva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése