2014. november 21., péntek

Gondolatok a Papszékéről - Hogyan lesz az ökofaluból ipartelep ....

Ezeket a gondolatokat nem nekem kellene leírni, ezeket a kérdéseket nem nekem kellene megfogalmazni. Vajon kinek tiszte lenne, miért nem teszi?

Mint ismeretes Tiszafüred város önkormányzata ipari terület kialakításán dolgozik az 1966-ban, erőszakkal beolvasztott (Tisza)örvény területén.

Teszi ezt a következő ütemezéssel: 1934/1 helyrajzi számú ingatlan több önálló ingatlanná alakítása. 0471 helyrajzi számú ingatlan belterületbe vonása. Majd ezen területek feltöltése után, azokat felparcellázza, közművekkel látja el, igyekezvén vállalkozások számára vonzóvá tenni azt. Továbbá jelentős kamion és tehergépjármű forgalmat remélvén a Domaházi út felé a Szőlő út folytatásaként ipari feltáró utat létesítenének.
1934/1 és 0471 hrsz. ingatlanok

A Polgármesteri hivatal honlapján néhány fotót közöltek az elmúlt évekből. Merjünk kicsit nagyobbat lapozni  a történelem könyvekbe. Nézzük meg hogyan is nézett ki ez a terület az elmúlt néhány évszázadban:

Vajon az első katonai felmérés(1763-1787) térképén mit jelentenek a nyíllal jelzett domborzati elemek?



A második katonai felmérés (1806-1869) térképén kis képi segítséget találhatunk, hogy mi is lesz, ha az előzőleg nyíllal jelzett területekről elindul a h2o.

Mindent lehet. Hogy milyen áron az a kérdés. Egy természetes vízgyűjtő feltöltése nem kevés földmunkával jár. Hogy ott építkezésre alkalmas legyen az altalaj, megint nem kevés anyagi ráfordítást igényel.

Természetes élőhelyet bontunk meg. Ezernyi, köztük tucatnyi gerinces állatfaj életterét szüntetjük meg.

Néhány éve 260 millió forintból csapadékvíz elvezető rendszert építettek a faluban. Ennek egyik lefolyása is a területre érkezik.

- Hová lesz a víz, ha nem folyhat oda ahova eddig lefolyt?

- További kérdés, hogy vajon valóban átjáróházzá szeretnénk-e tenni Tiszaörvényt? 

- Valóban szeretnénk, hogy a ma még csendes és természetközeli - ezért a turisták körében méltán kedvelt - zsákfalut jelentős kamion és tehergépjármű forgalom zaja verje fel? 

- Megnövekedett balesetveszélyt, port, és környezetszennyezést szeretnénk? 

Már látom magam előtt a turisztikai hirdetéseket:


Elege van az unalmasan zöld, és nyugalmat árasztó üdülőhelyekből? Itt az idő! Keresse fel Tiszaörvényt! A legvidámabb ipari barakkot...ahol madarak helyett kamionok...friss levegő helyett szmog lehet az útitársa. Hogy ne kelljen ezekről lemondania szabadsága alatt sem...


Ez pedig a jelen, alacsony talajvízszintnél.
" Build your house in a wetland, and you've got a hobby for the rest of your life..." Ed Perry.

" Építsd a házad mocsárra és megvan a hobbid az életed hátralévő részére..." Ed Perry


Csatlakozz Facebook csoportunkhoz ide kattintva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése